آموزش پاورپوینت به صورت قدم به قدم، چند مرحله دارد؟ آموزش پاورپوینت به درد چه افرادی میخورد؟ یادگیری آن چقدر طول میکشد؟ آیا نرم افزار پاور پوینت رایگان است؟ از کجا نرم افزار powerpoint را دانلود کنیم؟ آیا نسخه موبایل آن کارایی لازم را دارد؟ چطور میتوانیم با این اپلیکیشن، انیمیشن بسازیم؟
یکی از مهمترین بخشهای آموزش تولید محتوا آموزشی به خصوص برای تدریس خلاق، آموزش پاورپویت است. هنگامی که ما میخواهیم در یک سخنرانی ارائهای داشته باشیم یا آموزش وبینار بدهیم و یا در یک وب کست یا پکیج آموزشی مطالب را ارائه دهیم، نیاز است که اسلایدهای جذابی را طراحی نماییم.
ممکن است شما قصد کسب درآمد با گوشی را داشته باشید و مثلا بخواهید با تولید محتوا اینستاگرام، یک شغل خانگی نسبتا پر سود راه بیاندازید یا حتی همین الان استارت آپ خود را دارید و میخواهید با آموزش پاورپوینت، کمی در هزینههای خود صرفه جویی کنید. به هر حال تفاوتی ندارد که شما دانشجو، کارآفرین و غیره هستید و هدف شما پیدا کردن شغل دوم، تولید محتوا برای بازاریابی، انتخاب شغل یا هر چیز دیگری است، در این مقاله قدم به قدم با هم پیش میرویم!
اگر مدرس هستید و میخواهید با آموزش پاورپوینت ارائه های بهتری داشته باشید، همین الان با مقاله های زیر موفقیت خود در بازار آموزش را تضمین نمایید:
آموزش پارورپوینت به صورت قدم به قدم
در ادامه به صورت قدم به قدم و خیلی خلاصه، به آموزش پاورپوینت میپردازیم، پس فقط کافی است تک تک مراحل را انجام دهید تا شما هم بتوانید اسلایدهای جذابی برای ارائه خود بسازید و مخاطبانتان را شگفت زده کنید:
- شروع:
- راه اندازی پاورپوینت: برنامه پاورپوینت را در رایانه خود باز کنید.
- انتخاب یک الگو: یک الگوی از پیش طراحی شده را انتخاب کنید یا با یک اسلاید خالی شروع کنید.
- طرح بندی اسلاید:
- افزودن اسلایدهای جدید: روی دکمه “اسلاید جدید” کلیک کنید تا اسلایدهای بیشتری به ارائه خود اضافه کنید.
- Choose Slide Layout: طرح مورد نظر را برای هر اسلاید انتخاب کنید، مانند اسلاید عنوان، اسلاید محتوا یا اسلاید تصویر.
- افزودن محتوا:
- Text: روی یک کادر متن کلیک کنید و شروع به تایپ کنید تا متن را به اسلاید خود اضافه کنید. در صورت نیاز، فونت، اندازه و قالب بندی را سفارشی کنید.
- تصاویر: با انتخاب برگه «درج» و انتخاب «تصاویر»، تصاویر را از رایانه یا منابع آنلاین خود وارد کنید.
- Shapes and Icons: برای افزودن اشکال هندسی یا نمادهای گرافیکی به اسلایدهای خود به گزینه های “Shapes” یا “Icons” دسترسی داشته باشید.
- نمودارها و جداول: از گزینه “Chart” برای ایجاد نمایش های بصری داده ها استفاده کنید.
- قالب بندی و استایل :
- طراحی اسلاید: با استفاده از برگه «طراحی» یک طرح یا موضوع منسجم را در ارائه خود اعمال کنید. از میان تم های از پیش تعریف شده انتخاب کنید یا تم های خود را سفارشی کنید.
- انتقال: برای ایجاد جلوه های بصری هنگام انتقال از یک اسلاید به اسلاید دیگر، انتقال اسلاید را اضافه کنید. برای اعمال سبک های مختلف انتقال، به برگه “Transitions” دسترسی پیدا کنید.
- انیمیشن: اشیاء را روی اسلایدهای خود متحرک کنید تا مخاطبانتان با محتوای شما درگیر شوند. از تب “انیمیشن ها” برای اعمال انیمیشن ها روی متن، تصاویر یا اشیاء دیگر استفاده کنید.
- سازماندهی و ساختار:
- ترتیب اسلایدها: ترتیب اسلایدها را با کلیک کردن و کشیدن آنها در پانل اسلاید در سمت چپ تغییر دهید.
- بخش ها: ارائه خود را به بخش هایی تقسیم کنید تا محتوا را بهتر سازماندهی کنید. بر روی پانل اسلاید کلیک راست کرده و “Add Section” را انتخاب کنید.
- Slide Master: طراحی کلی و طرح بندی ارائه خود را با ویرایش Slide Master سفارشی کنید. شما میتوانید از طریق تب “View” به آن دسترسی داشته باشید.
- اضافه کردن چند رسانه ای:
- صدا: برای بهبود ارائه، فایلهای صوتی را در اسلایدهای خود جاسازی کنید. برای افزودن و سفارشی کردن کلیپهای صوتی، به برگه «درج» رفته و «صوت» را انتخاب کنید.
- ویدئو: با انتخاب تب “Insert” و انتخاب “Video” ویدیوها را از رایانه یا پلتفرم های آنلاین خود وارد کنید. در صورت نیاز گزینه های پخش ویدیو را سفارشی کنید.
- همکاری و اشتراک گذاری:
- همکاری: با استفاده از دکمه “اشتراک گذاری” برای ارسال پیوند یا دعوت از دیگران برای ویرایش ارائه خود، با دیگران همکاری کنید.
- حالت ارائه: برای مشاهده اسلایدهای خود به صورت نمایش اسلاید وارد حالت ارائه شوید. برای پیمایش در اسلایدها از کلیدهای جهت دار یا فاصله استفاده کنید.
- ذخیره و صادرات: ارائه خود را به طور منظم با کلیک بر روی دکمه “ذخیره” ذخیره کنید. ارائه خود را به عنوان یک فایل پاورپوینت یا فرمت های دیگر مانند PDF یا ویدیو در سایت ها یا پلتفرم های مخصوص ارائه دیجیتالی، صادر کنید.
به یاد داشته باشید، تمرین باعث عالی شدن در هر کاری می شود. ویژگی ها و ابزارهای مختلف در پاورپوینت را برای مهارت بیشتر کاوش کنید. علاوه بر این، میتوانید برای یادگیری تخصصی تولید محتوای آموزشی، در دوره فوق العاده تولید محتوا به سبک ACDAF شرکت نمایید.
آموزش پاورپوینت این نیست!
خیلی از افراد فکر میکنند که آموزش پاورپوینت یعنی اینکه بتوانیم انیمیشن های جذاب، افکت های خاص یا در یک کلام اثر هنری خلق کنیم.
کافی است سری به گوگل بزنیم و سرچ کنیم “آموزش پاورپوینت” آن وقت است که میبینیم اکثر (اگر بخواهیم واقع بین باشیم شاید بهتر اباشد بگوییم همه!) سایت های آموزشی فقط میخواهند به ما تکنیک برای جذابیت ظاهری یاد بدهند! اما این یک اشتباه فاحش و وقت تلف کن است!
یک لحظه فکر کنیم و با خودمان رو راست باشیم. هدف ما از آموزش پاورپوینت چیست؟
در ست است هدف ما این است که با استفاده از اسلایدها به فهم و درک مخاطبانمان کمک کنیم و کاری کنیم آنها سریعتر مطالب مهم سخنرانی یا وبینار ما را به ذهن بسپارند.
اگر مخاطبان ما به دنبال دیدن انیمیشن یا سرگرم شدن بودند که به سایت ها و اپلیکیشن های فیلم مراجعه کرده و بهترین انیمیشن های والت دیزنی را خریداری، دانلود و مشاهده میکردند نه اینکه بگردند به دنبال آموزش یا سخنرانی ما!
پس هدف ما از آموزش پاورپوینت یک چیز است:
فهم بهتر و سریعتر مخاطبان از مطالبی که ارائه میکنیم!
در حقیقت آموزش پاورپوینت یک آموزش تکمیلی برای موارد زیر است:
- آموزش بازاریابی محتوا : اگر قصد داریم با محتوای خود برای محصولات و خدمات خود مشتری جذب کنیم، باید بتوانیم اسلایدهای جذاب و استانداردی تولید کنیم.
- آموزش سخنرانی : اگر مدرس یا مدیر هستیم آموزش پاورپوینت برای ما به منزله نیروی کمکی برای سخنرانی بهتر (چه به صورت حضوری و چه به صورت وبینار) و کمک به بهبود یادگیری مخاطبان و فهم صحیح نکات موجود در ذهن ما بوده و باید تکنیک های آن را به خوبی یاد بگیریم نه اینکه لزوما ظاهر جذابی طراحی کنیم.
- آموزش دفاع: اگر میخواهیم از پایان نامه یا ایده های خود در کسب و کار دفاع کنیم برای اینکه بتوانیم دفاع موثری از تحقیق و کارهای پژوهشی خود داشته باشیم نیاز است که بتوانیم با آموزش پاورپوینت، اسلایدهای مناسبی برای کار خود بسازیم.
پاورپوینت چیست؟
احتمالا همه ما اسم بیل گیتس و شرکت مایکروسفت (همان شرکتی که ویندوز را ارائه کرده است) شنیدهایم. نرم افزار پاورپوینت یکی دیگر از تولیدات بینظیر این شرکت فوق العاده است.
باید بدانیم که مایکروسافت علاوه بر تولید نرم افزار سیستم عامل ویندوز، نرم افزارها و اپلیکیشنهای دیگری را نیز تولید کرده است. یکی دیگر از سری نرم افزارهای شرکت مایکروسافت، آفیس (office) است که خود شامل چند اپلیکیشن از جمله پاورپوینت، ورد، اکسل و موارد دیگر است.
نرم افزار پاورپوینت اولین بار در کالیفرنیا و توسط شرکت فورتات و در سال 1987 با نام Presenter برای سیستم عامل ویندوز 2 معرفی شد. علی رغم اینکه این اپلیکیشن، یک نرم افزار قدیمی و با سابقه شناخته میشود، اما همچنان یکی از بهترین انتخابها ( بهترین گزینه ) برای کمک به ارئه سخنرانان و مدرسان است.
به هر حال اینکه پاور پوینت چیست، نیاز به جملات کلیشهای یا عبارتهای خارجی که فهم آن سخت است، ندارد و فقط باید بدانیم که با این نرم افزار میتوانیم انواع و اقسام محتوا را تولید کنیم و هیچ محدودتی برای استفاده از آن وجود ندارد.
ویژگیهای پاورپوینت
اگر قرار است برای آموزش پاورپوینت وقت بگذاریم و آن را یاد بگیریم، در قدم اول باید ببینیم که اصلا آیا این نرم افزار یا حتی اپ موبایل آن ارزش یادگیری دارد و یا حتی به درد کار ما میخورد یا بهتر است سراغ نرم افزار دیگری برویم؟
پس در ادامه به مهمترین ویژگیهای این نرم افزار میپردازیم:
- هماهنگی: اگر از سیستم عامل ویندوز استفاده میکنید، این نرم افزار بدون باگ، لگ و تداخل با سیستم عامل ویندوز، به خوبی هماهنگ است و با خیال راحت میتوانید از آن استفاده نمایید.
- در دسترس: تفاوتی ندارد که سیستم عامل شما چیست و یا از چه سیستمی استفاده میکنید، آموزش پاورپوینت در صورتی که به خواهید از این نرم افزار استفاده کنید برای شما مفید است زیرا این نرم افزار برای تمامی سیستم عاملها از جمله اندروید، ویندوز، لینوکس، IOS و… موجود است.
- قالبهای آماده: یکی از بزرگترین مزایای این نرم افزار، وجود قالبهای آماده جذاب و متنوع بسیار زیاد است. یعنی چه در وب فارسی و چه انگلیسی اگر سرچ شود قالب پاورپوینت موارد بسیار متنوعی برای ما در دسترس تست. منظور از قالب ، ظاهر اسلایدهای فایل ارائه است که بعدا در مورد آن بیشتر صحبت میکنیم.
- فونت: مانند سایر نرم افزارهای آفیس یا نرم افزارهای گرافیکی و نوشتاری دیگر، مثل ورد یا حتی اپهای شرکت ادوبی مثل فوتوشاپ و… در پاورپوینت هم با اضافه کردن فونت به سیستم خود (موبایل، کامپیوتر، لپ تاپ و تبلت)، قابل استفاده است. همچنین به شما این امکان را میدهد که سایز فونتها را به راحتی تغییر دهید.
- تصاویر: ما میتوانیم به راحتی تصاویر متنوع و دلخواه خود را در اسلایدها جایگزین کنیم تا ضاهر بسیار جذابی به فایل ارائه خود ببخشیم و مخاطبان خود را شگفت زده کنیم.
- جداول: اگر جدولی در سایر نرم افزارهای آفیس مثل اکسل دارید و میخواهید برای کمک به فهم مخاطبان خود، این جدول را در فایل ارائه ( presentation ) خود داشته باشید، این کار به راحتی در پاورپوینت امکان پذیر بوده و به راحتی قابل انجام و پیاده سازی است.
- نموادر: مانند جداول، ما میتونیم هر نموداری که خواستیم را در اسلایدهای پاورپوینت ارائه خود قرار دهیم و هیچ محدودیتی از این نظر برای ما وجود نخواهد داشت.
- ذخیره: یکی از بزرگترین چالشهای افرادی که درگیری ذهنی بالایی دارند این است که فراموش میکنند بعد از انجام عملیات، ذخیره یا همان save را بزنند و زحماتشان در معرض از بین رفتن است! خبر خوب این است که پاورپوینت به صورت خودکار عملیات ذخیره سازی را انجام میدهد و دیگر جای نگرانی برای حواسپرتی وجود ندارد و میتوانید با اعتماد به نفس کار خود را انجام دهید!
- اینفوگرافیک: یکی از مهمترین قابلیت های پاورپوینت این است که میتوان با آن اینفوگرافیکهای بسیار جذابی را طراحی کرد. میدانیم که در تولید محتوای متنی، برای جذب مخاطب از گوگل یا سئو، طراحی کاتالوگ، تراکت و کلا تبلیغات، اینفوگرافیک یک پایه ضروری و کمک کننده است.
- اشتراک گذاری: ممکن است شما فردی باشید که از راه خدمات تولید محتوا، درآمدزایی میکند یا دانشجویی باشید که برای تمرین دانشگاه یا ارائه پایان نامه، نیاز به سرعت عمل بالای دارید یا میخواهید مدیرت زمان داشته باشید، در این صورت پاورپوینت در اشتراک گذاری سریع فایل ارائه شما فوق العاده عمل میکند.
- افکت: پاورپوینت این امکان را در اختیار ما میگذارد که به راحتی افکتهای مختلفی را به متنها، تصاویر وحتی کل اسلایدها بدهیم. در حقیقت ما میتوانیم با یک خورده سلیقه و با عزت نفس بالا، حتی یک اثر هنری دیجیتال طراحی کنیم.
- رنگ: ما میتوانیم از رنگ کلی و پس زمیینه اسلایدها تا متنها را به رنگی که میخواهیم در بیاوریم. همچنین در آموزش پاورپوینت میتوانیم به راحتی از رنگ های گرادینت استفاده نماییم که این کار جذابیت فایل ارائه ما را چند برابر میکند.
- نمایش با تاخیر: ما میتوانیم فایل ارائه خود در پاورپوینت را به نوعی طراحی کنیم که المان های دلخواه ما با تاخیر (delay) در صفحه ظاهر شوند که این کار جذابیت کار ما را دو چندان میکن و میتواند باعث افزایش یادگیری مخاطبان ما بشود.
- نمایش المانها با زدن اینتر: یکی دیگر از قابلیتهای جذاب پاورپوینت این است که میتوانیم به صورتی اسسلایدها را بسازیم که مثلا متنها و یا تصاویر فقط زمانی نمایش داده شود که اینتر را فشار میدهیم.
- انیمیشن: در آموزش پاورپوینت حرفهای ما میتوانیم یاد بگیر که چطور انیمیشنهای جذابی را طراحی کنیم. اما دقت کنید که کار اصلی پاور پوینت ساخت انیمیشن نیست و برای این کار باید از نرم افزارهای ویژه این کار مثل لومیون (Lumion)، تری دی مکس (۳dsmax)، مایا (maya)، بلندر (Blender) و مواردی مثل این استفاده کرد و نباید انتظار ساخت انیمیشنی مثل عصر یخبندان یا شرک را از آن داشت!
- جویندگان کارمندی: اگر قصد دارید که استخدام شوید، مطمئنا یکی از بخشهای آزمون استخدامی مهارتهای هفتگانه ICDL است و همچنین داشتن مدرک ICDL یک امتیاز ویژه برای شما به حساب می آبد. همانطور که احتمالا میدانید، یکی از مهارتهای هفت گانه ICDL، پاورپوینت است.
تذکر: ICDLمخفف عبارت International Computer Driving License و به معنی مهارت کار با کامپیوتر است و شامل 7 مهارت زیراست:
- آی تی (IT)
- ویندوز (Windows)
- ورد (Word)
- اکسل (Excel)
- اکسس (Access)
- پاورپوینت (Powerpoint)
- اینترنت (Internet)
مطمئنا همه ما میدانیم که قابلیتها و امکانات این اپ و نرم افزار فوق العاده به اینجا ختم نمیشود و با یادگیری و آموزش پاورپوینت میتوان کارهای بسیار متنوع و جذابی را انجام داد که بسته به کاری که میخواهیم انجام دهیم، باید به آن بپردازیم.
آموزش پارپوینت برای چه افرادی مناسب است؟
آموزش پاورپوینت تقریبا برای همه افراد میتواند بپمفید و حائز اهمیت باشد اما شاید برای افراد زیر یادگیری آن اولویت بیشتری داشته باشد:
- مدرسان: فرقی ندارد که شیوه تدریس شما چیست؟ آیا تدریس خلاق دارید یا به روش سنتی آموزش میدهید؟ در هر صورت “آموزش پاورپوینت” یکی از اولین کارهایی است که برای ارائه دادن در وبینار، سمینار، کلاس حضوری یا هر روش دیگری باید انجام دهید.
- سخنرانان: برای اینکه به عنوان یک سخنران در کنار خودباوری و فن بیان فوق العاده بتوانید ارئه بینظیر و تاثیر گذاری داشته باشید باید از اسلایدها برای جا انداختن مطلب و تاکید بر نکات مهم استفاده کنید. یادگیری و آکوزش پاورپوینت میتواند شما را از سایر رقبا متمایز نماید و مخاطبانتان بیش از پیش از ارائه شما لذت ببرند.
- دانشجویان: چه برای تمرینهای طول ترم و چه برای اینکه بتوانیم برای پایان نامه خود یک ارائه فوق العاده داشته باشیم تا نمرات عالی بگیریم و با خاطره خوش فارغ التحصیل شویم، نیاز است که برای آموزش پاورپوینت حداقل در سطح مبتدی زمان بگذاریم تا بعدا و در مراحل بعدی زندگی به یادگیری مباحث پیشرفته بپردازیم.
- بازاریابان: مهم نیست که شما متخصص دیجیتال مارکتینگ هستید، بازاریابی تلفنی میکنید یا بازاریابی ایمیلی، مهم این است که برای ارائه گزارش به کارفرما (در صورتی که آزاد کار هستید) یا مدیرعامل شرکت باید با استفاده از نمدارها و اسلایدهای جذاب زحمات خود را نشان دهید و این ممکن نیست مگر با آموزش پاورپوینت و ساخت اسلایدهای جذاب!
- کارآفرینان: اگر کارآفرینی میکنید یا استارت آپ خود را دارید برای جذب سرمایه گذار و مجاب کردن آنها نیاز است که با اسلایدهای فایل پاورپوینت به آنها نشان دهید که چرا اگر بر روی کسب و کار و ایده شما سرمایه گذاری کنند، سود میکنند و این یک فرصت است!
- تولیدکنندگان محتوا: چه برای ساخت اسلایدهای اینستاگرام، چه برای تولید محتوای سایت و چه برای ساخت هر نوع محتوای دیگر، آموزش پاورپوینت یکی از ارکان اساسی است که باید به دقت آن را یاد بگیریم و از آن به نحو احسنت در جای مناسبش استفاده نماییم.
- دانش آموزان: ممکن است ما فقط دانش آموزش باشیم که بخواهیم نمره بیشتری بگیریم یا یک شغل دانش آموزی به عنوان یک کار پاره وقت برای خود پیدا کنیم، در این صورت میتوانیم با آموزش پاور پوینت ادمین اینستاگرام شویم و از همان دوران مدرسه به استقلال مالی برسیم.
- کارمندان: یک کارمند با 3 هدف پرزنت کردن کارها و فعالیتهایی که انجام داده، شغلی که دارد ( مثلا شغل مذاکره کننده را دارد ) و در نهایت برای کسب درآمد بیشتر با انتخاب ادمینی اینستاگرام یا هر چیز دیگری به عنوان شغل دوم به آموزش پاورپوینت بپردازد.
به هر حال هر کدام از ما دلیلی برای یادگیری و آموزش پاور پوینت داریم و چیزی که مهم است این هست که به هر حال نمیتوان بدون یادگیری درست آن به موفقیت چشمگیری در هر حرفه و جایگاهی که هستیم برسیم.
در روزهای آینده به آموزش مبتدی تا حرفهای پاورپوینت میپردازیم تا بتوانیم در کمترین زمان بهترین و حرفهای ترین اسلایدها را بسته به کارمان بسازیم.