مدیریت کلاس چیست؟ بهترین شیوه های نوین مدیریت کلاس کدام اند؟ چطور دانش آموزان و دانشجویان را در کلاس کنترل کنیم؟ به غیر از تنبیه، چه شیوه هایی برای مدیریت دانش آموزان وجود دارد؟ در کلاس های آنلاین چطور مدیریت را به دست بگیریم؟
یکی از دغدغه هایی که معمولا همه ما مدرسان را جدای از روش تدریس انتخابیمان با خود درگیر میکند، بحث مدیریت کلاس است. در این مقاله تکنیک هایی را با هم بررسی میکنیم که با عمل به آن ها میتوانیم کلاس را در مشت خودمان نگه داریم.
همین اول کار بگوییم که بهترین تکنیک برای مدیریت کلاس مهارت فن بیان و سخنوری است که ما به صورت مفصل در مقاله آموزش فن بیان بهترین تکنیک های موجود برای بهبود مهارت بیان شیوا را با هم مرور کردیم و در مقاله آموزش سخنرانی اختصاصی ترین تکنیک های سخنوری که مخصوص ب م م هست را با هم در میان گذاشتیم.
پیشنهاد ما به شما برای موفقیت هر چه بیشتر در زمینه کسبوکار آموزشی این است که با مقاله تدریس خلاق ، به کمک خلاقیت یک مزیت رقابتی بین اساتید همکار خود ایجاد کنید و سپس با مقاله آموزش نوشتن کتاب به بهبود و رشد پرسونال برندینگ خود کمک کنید.
مدیریت کلاس چالشی، مشکل برانگیز!
تدریس می تواند یک شغل پر ارزش و چالش برانگیز باشد و یکی از مشکلاتی که پیش می آید مدیریت کلاس درس است.
مدیریت کلاس به معلمان اجازه می دهد تا استانداردها و انتظاراتی را برای دانش آموزان خود تعیین کنند. این قوانین رفتار، اقدامات انضباطی و رویه روزانه را پوشش می دهد.
مدیریت مؤثر کلاس درس برای توانایی آموزش و انتقال دانش به نسل بعدی بسیار مهم است. می تواند به ایجاد حس سازگاری هم برای دانش آموزان و هم برای مربی کمک کند.
برای شروع، به یک برنامه نیاز داریم.
برنامه مدیریت کلاس درس مجموعه ای از روش ها و استراتژی هایی است که معلمان برای اجرای موثر درس های خود و در عین حال به حداقل رساندن اختلالات دانش آموزان استفاده می کنند.
اگر معلم هستید، یا به دریافت مدرک در آموزش فکر می کنیم ، این استراتژی های مدیریت کلاس می تواند به ارائه یک محیط یادگیری معنادار برای معلم و دانش آموز کمک کند.
برای اینکه با تکنیک های فوق العاده مدیریت کلاس در فضا و بستر آنلاین آشنا شوید، آموزش برگزاری وبینار را مشاهده نمایید و با به کار بردن نکات موجود در آن، نه تنها مشتریان و دانشجویان بیشتری را جذب خواهید کرد بلکه کنترل کلاس آنلاین را به صورت کامل به دست بگیرید.
مدیریت کلاس با 24 استراتژی شگفت انگیز
در ادامه به بررسی 24 تکنیک و روش فوق العاده برای مدیریت و کنترل کلاس میپردازیم، اما لازمه همه تکنیک هایی که در ادامه می آوریم، به کار بردن تکنیک های موجود در آموزش متقاعد سازی است که بهتر است همین الان به مطالعه آن بپردازید.
1. رفتار ایده آلی را که می خواهید ببینید، نشان دهید
الگوسازی رفتار ایده آل به دانش آموزان می آموزد که چگونه در محیط کلاس به درستی عمل کنند. این می تواند شامل صحبت مودبانه با دیگران، مانند سایر کارکنان و دانش آموزان، دور نگه داشتن وسایل الکترونیکی در زمان کلاس، و رسیدگی به درگیری ها با آرامش و احترام باشد.
2. به دانش آموزان اجازه دهید تا در ایجاد قوانین کمک کنند
بحث در مورد قوانین کلاس درس و اجازه دادن به دانش آموزان برای ارزیابی بایدها و نبایدهای آداب کلاس درس، در درازمدت منجر به رعایت نظم و قوانین کلاس توسط بیشتر دانش آموزان و دانشجویان میشود.
این بحثی است که می تواند در ابتدای سال تحصیلی یا ترم عنوان و با دانشجویان درمیان گذاشته شود و بسته به پویایی کلاس، ممکن است به دانش آموزان کمک کند تا قوانین کلاس را با دید مثبت تری ببینند.
همین الان با مقاله کتاب تدریس بهترین کتاب هایی که در مسیر تدریس به شما کمک میکند را مطالعه نمایید.
3. قوانین را مستند کنید
پس از ایجاد قوانین کلاس، مطمئن شوید که دانش آموزان راهی برای پیگیری آنها دارند. چه در کلاس درس نوشته شده باشند و چه در برنامه درسی، مستند شدن قوانین تضمین می کند که قوانین مواردی عینی هستند که باید رعایت شود، نه اینکه فقط یک چیزی سر سری گفته شده است و التزامی به انجام آن نیست.
همچنین، مستند شدن قواعد باعث می شود دانش آموزان در برابر آنها پاسخگو باشند.
4. مشخص کردن و تدوین عواقب شکستن!
اکنون که قوانین ایجاد و مستند شدهاند، مطمئن شوید که همه دانش پذیران میدانند که اگر قانونی شکسته شود باید چه عواقبی را متحمل شوند.
دقت نمایید که عواقب نباید شامل تنبیه بدنی یا کوچک شمردن دانشجو یا دانش آموز باشد چرا که اولا ممکن است عزت نفس او خدشه دار شود و دوما وجه و جایگاه ما در بین دانش پذیرانمان خاز بین میرود و در ادامه بقیه افراد حاضر در کلاس هم از ما به عنوان فردی که هوش هیجانی پایینی دارد و نمیتواند با کنترل خشم چالش ها را مدیریت کند، یاد میکنند.
5. از تنبیه کل کلاس خودداری کنید
تنبیه کل کلاس می تواند در درازمدت به مدیریت کلاس آسیب برساند زیرا به دانش آموزانی که رفتار صحیحی دارند سیگنال منفی میفرستد و باعث میشود که در جلسه های بعدی کلاس برای افزایش انگیزه در این دسته از افراد بیشتر تلاش نمایید.
بهجای تنبیه کل کلاس، میتوان به آرامی از دانشآموزانی که بدرفتاری میکنند یا قواعد کلاس را نادیده میگیرند سوال هایی در مورد مباحث درسی که در کلاس مطرح شده بپرسید، مثلا بگویید:
- “آیا سوالی دارید؟”
- “آیا به کمک نیاز دارید؟”
ما با این کار به جای اینکه دانشجویان خود را تحقیر کنیم و منجر به کاهش اعتماد به نفس سایر حضار شویم، آن ها را شرمنده میکنیم و احتمالا با شرمندگی جواب “نه ممنون” رو به رو میشویم.
6. روحیه دوستانه داشته باشید
حفظ روحیه دوستانه در کلاس درس بدون زیاده گویی میتواند معجزه کند! منظور از روحیه دوستانه در اینجا رفتار الگوساز، ارائه نظرات مثبت به جای نظرات منفی و به طور کلی نزدیک شدن به دانش آموزان با لبخند و کلامی مهربان است.
7. ابتکار دانشجویی را تشویق کنید
در هر کلاس درسی معمولا یادگیرندگان مشتاق و هیجان زده وجود خواهد داشت. از این مزیت استفاده کنید و دانشآموزان را تشویق کنید تا از خلاقیتشان استفاده کنند، روی پروژههای نوآورانه کار کنند، و با سرعتی که با اشتیاق آنها کار میکند، در مطالب تحقیق کنند.
8. سخاوتمندانه ستایش کنید
شما هرگز نمی توانید با تمجید از دانش آموزان یا کلاس،به محیط، دانش آموز یا کلاس آسیب بزنید. این کار با الهام بخشیدن به دانش آموزان، افزایش عزت نفس دانش آموزان و تشویق رفتار و مشارکت مثبت به کلاس کمک می کند.
9. گزینه های جایگزین
ممکن است بعضی از دانشجویان به دلیل بیش فعالی یا مواردی مثل ADHD نتوانند آرام سر کلاس بنشینند و یا حتی به صورت فعال گوش بدهند، پس لازم است برای مدیریت کلاس روش های آموزشی نوینی مثل دوره های آموزشی آنلاین، کارگاه عملی و… را در کنار کلاس آموزشی سنتی ارائه دهیم.
10. مشوق های ملموس
مشوق های ملموس می تواند شامل پاداش دادن به دانش آموزان برای رفتار خوب یا پاداش دادن به کل کلاس با یک مهمانی یا فعالیت خاص برای رفتار خوب باشد.
مشوق میتواند، احساسی باشد یعنی بگویید برای فردی که درست رفتار کرده است، سایرین دست بزنند، یا میتواند فیزیکی و قابل لمس بمثل اردوی آموزشی، دادن نمره اضافه و مواردی مثل دادن کتاب و… باشد.
11. سیگنال مثبت
معمولاً وقتی معلمان با دانشآموزان مشکلی دارند با والدین تماس میگیرند، اما تماس با خانه در صورت وجود اخبار مثبت نیز میتواند مفید باشد. این نه تنها مورد قدردانی والدین قرار خواهد گرفت، بلکه تقویت مثبتی برای دانش آموزان ایجاد می کند و باعث افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس میشود.
12. ایجاد هیجان برای این جلسه
این می تواند به شکل شروع کلاس با نگاهی اجمالی به مطالب روز و جلسه حاضر، با قلاب هایی باشد که دانش آموزان را در مورد جلسه امروز و کار روزانه هیجان زده و کنجکاو می کند.
می توانید کلاس را با یک سوال یا معما شروع کنید که در طول روز به آن پاسخ داده می شود یا اینکه کلاس را در مورد فعالیتی که بعداً در همان روز انجام می شود مطلع کنید. این باعث می شود دانش آموزان درگیر و هیجان زده شوند.
13. مصاحبه با دانشجویان
هر دانش آموز را برای چند دقیقه به صورت خصوصی کنار بکشید و از آنها بپرسید که چگونه کلاس میتواند بهبود یابد و چه ایده ای برای بهتر شدن اوضاع به ذهنش میرسد. به عنوان مثال بیشتر میتوانید سوا های زیر را یپرسید:
- کدام فعالیت ها را بیشتر دوست دارند
- از چه موضوعاتی لذت می برند
- چه نوع تکالیف/تمرین هایی به آنها کمک می کند مطالب را به خاطر بسپارند
- چه چیزی به تمرکز آنها در کلاس کمک می کند
این امر به ویژه برای دانش آموزان معدودی که باعث ایجاد اختلال در کلاس می شوند، مفید خواهد بود.
14. روال ها و اهداف را تعیین کنید
معلمان و دانش آموزان معمولا بر اساس یک برنامه زمانی پیش میروند. روال های کلاس درس می تواند به دانش آموزان کمک کند تا بدانند چه انتظاراتی دارند و از آنها چه انتظاری می رود. اهداف همچنین راهی مفید برای هدایت دانشآموزان از طریق برنامه درسی هستند، خواه اهداف کوتاهمدت روز یا ترم باشد.
همچنین شما میتوانید با آموزش هدف گذاری ، اهداف کسبوکار آموزشی خود را تعیین و سپس با کمک آموزش مدیریت زمان برای زمان خود برناممه ریخته و در نهایت به کمک آموزش برنامه ریزی به اهداف خود با خیال راحت تری برسید.
15. برنامه ای برای مقابله با رفتار بد داشته باشید
هنگامی که اختلالاتی در کلاس وجود دارد، بسیار مهم است که به برنامه ای مجهز شوید تا فوراً آن را برآورده کنید، به خصوص اگر قوانین تعیین شده نقض شوند.
این ممکن است شامل راهحلهای خلاقانه برای پیشگیری و رسیدگی به اختلالات باشد، زیرا فراخوانی دانشآموز در مقابل کلاس منجر به ایجاد احساسات منفی در سایر دانشجویان و دانش آموزان بیگناه میشود.
16. ایجاد روابط
یکی از موثرترین و مثبت ترین تکنیک های مدیریت کلاس، برقراری روابط شخصی با دانش آموزان است. دانشآموزان وقتی معلم خود را دوست دارند و آن را تحسین میکنند درگیر و سازگارتر میشوند و محیط کلاس زمانی برای همه خوشایندتر است که هم معلمان و هم دانشآموزان احساس کنند که میتوانند به یکدیگر اعتماد کنند.
17. تکنیک ویژه برای کلاس زبان
دروسی را طراحی کنید که طیف وسیعی از زبان آموزان مختلف را در نظر بگیرد. برخی از دانشآموزان با سخنرانیها، برخی دیگر با نمودارها و ارائههای تصویری، برخی دیگر با تکالیف عملی، و برخی دیگر در گروهها یا در زمان یادگیری انفرادی، بهتر یاد میگیرند.
ایجاد درس هایی که شامل طیف وسیعی از روش های یادگیری باشد به هر دانش آموز این امکان را می دهد که با مطالب به بهترین شکل برای خود درگیر شود.
18. مشتاق باشید
دانشآموزان میتوانند بفهمند که معلمانشان چه زمانی درباره مطالب هیجانزده هستند و زمانی که معلم مشتاق است، احتمال بیشتری وجود دارد که دانشآموزان درگیر و علاقهمند شوند.
دانش آموزان به طور طبیعی احساسات معلم را احساس می کنند. حالا چه مدرس هیجان زده باشند و چه بی حوصله و احتمالاً این نشانه ها را دنبال می کنند و زمانی که هیجان یا علاقه را احساس می کنند، بیشتر درگیر مطالب می شوند.
19. ترفند “انطباق قدم اول”.
این ترفند می تواند برای هر کلاس درسی کار کند. ایده این است که دانش آموزان (و افراد به طور کلی) به احتمال بیشتری در صورتی که کار یا موضوع ساده ای باشد، سخنان و وظایف را دنبال میکنند.
انجام یک کار ساده در ابتدای کلاس، توجه دانش آموزان را به معلم (یا تکلیف در دست) جلب می کند. این می تواند به سادگی درخواست “چشم همه به من” یا “لطفاً به تابلو نگاه کنید” باشد.
نگاه کردن عمل ساده ای است که دانشجویان با خود میگویند، باشه انجامش میدم!
20. آماده سازی
تدریس خیلی قبل از اینکه پا به کلاس بگذارید شروع می شود. تهیه طرح درسی و مرور آنها برای بهبود، کمک میکند تا درسها راحتتر پیش بروند. این موارد از اختلالات و تأخیر جلوگیری کرده و به طور کلی به شور و شوق در کلاس کمک می کنند.
21. مسلط باشید
بخشی از برگزاری یک درس موفق، تسلط بر انتقال بین موضوعات یا فعالیت ها است. این به جلوگیری از حواس پرتی و گپ زدن کمک می کند و دانش آموزان را با انگیزه و درگیر نگه می دارد.
برخی از تکنیک هایی که برای این روش مدیریت کلاس میتوانیم به کار ببندیم عبارتند از:
- توجه کلاس را جلب کنید
- موضوع/فعالیت بعدی را اعلام کنید
- دستورالعملهای واضحی را برای بخشی که قرار است تدریس کنید، ارائه دهید
- بگویید، “بیایید اکنون شروع کنیم”
22. کار گروهی
کار گروهی راهی عالی برای مشارکت بیشتر دانش آموزان و مشارکت بیشتر در مطالب و کلاس است. علاوه بر این، به دانش آموزان اجازه می دهد تا بر روی مهارت های ایجاد رابطه، مهارت های همکاری و رهبری کار کنند و معمولاً منجر به یادگیری بیشتر و آموزش همتا به همتا (هم کلاسی ها به هم) می شود.
23. بازی
بازیگوشی هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان مهم است. دانش آموزان در تحصیل با انواع استرس ها و فشارها دست و پنجه نرم می کنند و استرس تمرکز و توانایی یادگیری را کاهش می دهد.
با بهره مندی از بازی های مرتبط با موضوعات ندریس، یک محیط بدون استرس ساخته و به دانش آموزان کمک کنید تا بهتر یاد بگیرند.
این روش مدیریت کلاس می تواند شامل: شوخی کردن، اجرای یک بازی واقعی در کلاس، تشویق پروژه های خلاقانه و به طور کلی حفظ نگرش مثبت در کلاس درس باشد.
24. خط مشی Tech-Off
امروزه در کالجها و دانشگاهها، از بین بردن تمام فناوریهای مزاحم که در کلاس درس استفاده میشود و در چارچوب آموزشی پیادهسازی میشود، دشوار است .
اگرچه ممکن است برخی از دانشآموزان از لپتاپ برای یادداشتبرداری استفاده کنند، اما هنوز هم میتوان تلفنها را برای زمان کلاسی پربارتر ممنوع کرد.
این روش مدیریت کلاس می تواند به شکل یک جعبه برای نگه داری تلفن های همراه باشد، جایی که هر دانش آموز هنگام ورود به کلاس، تلفن خود را در آن قرار می دهد یا از دانش آموزان بخواهد تلفن های خود را خاموش کنند و آنها را روی میز بگذارند تا معلمان متوجه شوند که حواسشان پرت نمی شود.
خلاصه مدیریت کلاس
خلاصه مواردی که در مورد مدیریت کلاس در این مقاله یاد گرفتیم به صورت خلاصه در زیر آمده است:
1. مدیریت کلاس درس چیست؟
مدیریت کلاس به معلمان اجازه می دهد تا استانداردها و انتظاراتی را برای دانش آموزان خود تعیین کنند. این قوانین رفتار، اقدامات انضباطی و رویه روزانه را پوشش می دهد.
2. چرا مدیریت کلاس درس مهم است؟
مدیریت مؤثر کلاس درس برای توانایی آموزش و انتقال دانش به نسل بعدی بسیار مهم است. این مهارت به حفظ یک فضای منظم کمک می کند تا دانش آموزان بتوانند روی مطالب تمرکز کنند.
3. استراتژی های کلیدی مدیریت کلاس چیست؟
سه راهبرد اصلی مدیریت کلاس عبارتند از مستندسازی قوانین و انتظارات، پیگیری اقدامات انضباطی و گفتگوهای مداوم با دانش آموزان در مورد برنامه مدیریت کلاس خود.
4. طرح مدیریت کلاس چیست؟
مدیریت کلاس مجموعه ای از روش ها و استراتژی هایی است که معلمان برای اطمینان از اجرای روان دروس کلاس، بدون رفتار مخرب با دانش آموزان در درس های روزانه استفاده می کنند (+).