بک لینک چیست؟ چطور شروع به لینک سازی خارجی کنیم؟ بعد از چه قدر وقت از راه اندازی سایت خود باید به فکر لینک سازی باشیم؟ چه بک لینک باعث جریمه شدن ما میشود؟
بک لینک ها یکی از مهم ترین عوامل در SEO یا سئو یا بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) هستند. در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم که بک لینک چیست، چرا اهمیت دارد و چگونه می توان آنها را دریافت کرد.
بک لینک چیست؟
بک لینک یعنی این که سایت های دیگر ما را تایید کنند و به کاربران و گوگل بگویند، این سایت را میبینید من اون را به عنوان یک مرجع توی حوزه خودش میبینم. من برای این سایت سیبیل گرو میگذارم. شما برین توی این سایت با من!
بک لینک یک لینک از یک وب سایت به وب سایت دیگر است. آنها همچنین به عنوان “لینک های ورودی” شناخته می شوند. بک لینک ها مهم هستند زیرا به موتورهای جستجو نشان می دهند که سایر وب سایت ها محتوای شما را ارزشمند و مرتبط می دانند.
هرچه وب سایت شما بک لینک بیشتری داشته باشد، احتمال اینکه رتبه خوبی در صفحات نتایج موتورهای جستجو (SERP) داشته باشد، بیشتر می شود.
بک لینک در حقیقت از دو کلمه بک + لینک تشکیل شده است که همانطور که میدونیم بک به معنی بازگشت و از عقب و از پشت است و لینک هم به معنی ارتباط دادن، پیوند دادن است. پس با یک دو دو تا چهارتای ساده میبینیم که دقیقا مفهوم بک لینک یعنی از پشت پرده به سایتمون اعتبار بدهیم.
چرا بک لینک ها مهم هستند؟
موتورهای جستجو مانند گوگل از الگوریتم های پیچیده برای تعیین اینکه کدام وب سایت ها را در نتایج جستجو نشان می دهند، استفاده می کنند. بک لینک یکی از عواملی است که این الگوریتم ها در رتبه بندی وب سایت ها در نظر می گیرند.
در اصل، بک لینک ها رای اعتماد سایر وب سایت ها هستند. اگر تعداد زیادی وبسایت با کیفیت بالا به سایت شما پیوند میدهند، موتورهای جستجو فرض میکنند که سایت شما نیز کیفیت بالایی دارد.
بک لینک ها نیز برای ترافیک ارجاع مهم هستند. هنگامی که شخصی روی لینکی به سایت شما از وب سایت دیگری کلیک می کند، به آن ترافیک ارجاع می گویند. ترافیک ارجاعی می تواند ارزشمند باشد زیرا نسبت به سایر انواع ترافیک تمایل بیشتری دارد و احتمال تبدیل آن بیشتر است.
چگونه بک لینک دریافت کنیم؟
اکنون که می دانیم چرا بک لینک ها مهم هستند، بیایید راه هایی را برای دریافت آنها بررسی کنیم.
- ایجاد محتوای باکیفیت: بهترین راه برای دریافت بک لینک، ایجاد محتوای باکیفیت است که مردم بخواهند به آن لینک دهند. این می تواند هر چیزی از یک پست وبلاگ گرفته تا یک مقاله تحقیقاتی و یک اینفوگرافیک باشد. نکته کلیدی ایجاد چیزی مفید، آموزنده و جذاب است.
- دسترسی به وب سایت های دیگر: یکی دیگر از راه های دریافت بک لینک این است که با وب سایت های دیگر ارتباط برقرار کنید و از آنها بخواهید به محتوای شما پیوند دهند. این کار را می توان از طریق ایمیل یا رسانه های اجتماعی انجام داد. نکته کلیدی شناسایی وب سایت هایی است که به محتوای شما مرتبط هستند و دارای اعتبار دامنه بالایی (DA) هستند.
- پست مهمان در وب سایت های دیگر: ارسال محتوا به عنوان مهمان راه دیگری برای دریافت بک لینک است. این شامل نوشتن یک مقاله برای وب سایت دیگر و درج پیوند به سایت شما در بیوگرافی نویسنده یا درون محتوا است. نکته کلیدی این است که وب سایت هایی را پیدا کنید که با محتوای شما مرتبط هستند و DA بالایی دارند.
- لینک شکسته: لینک سازی شکسته تاکتیکی است که شامل یافتن لینک های شکسته در وب سایت های دیگر و پیشنهاد جایگزینی آنها با پیوندی به محتوای شما است. این کار را می توان از طریق ابزارهایی مانند Ahrefs یا به صورت دستی با جستجوی لینک های شکسته در وب سایت های مربوطه انجام داد.
- شرکت در انجمن های آنلاین: شرکت در انجمن های آنلاین مانند انجمن ها و گروه های رسانه های اجتماعی نیز می تواند راه خوبی برای دریافت بک لینک باشد. نکته کلیدی این است که عضوی فعال و متعهد در جامعه باشید و محتوای خود را زمانی که مرتبط است به اشتراک بگذارید.
بک لینک ها عامل مهمی در سئو هستند و می توانند به رتبه بالاتر وب سایت شما در صفحات نتایج موتورهای جستجو کمک کنند. کلید دریافت بک لینک، ایجاد محتوای با کیفیت بالا و دسترسی به وب سایت های دیگر در جایگاه خود است. با یک استراتژی درست، می توانید یک پروفایل بک لینک قوی بسازید و ترافیک بیشتری را به وب سایت خود هدایت کنید.
بک لینک این نیست!
خیلی از افراد با خود فکر میکنند که بک لینک یعنی این که منتظ بمانند تا معجزه ای اتفاق بیافتد، وحی نازل شود یا جهان و طبیعت نشانه ای بفرستد تا شروع کنند، در حالی که رقبای آن ها همین الان هم شروع کردند.
بک لینک به صورت طبیعی خیلی خوب است، همانطور که خیلی خوب بود در جام جهانی فوتبال ،مسی آن گل را در دقایق آخر بازی به ایران نمیزد! میخواهید به سایت شما لینک دهند، نمیدهند! میخواهید اعتبار کسب کنید و لینک خارجی بگیرید، خودتان برای خودتان بسازید!
لازمه این که سایت ها به صورت طبیعی به شما لینک دهند این است که یا برند باشید یا دانشمندی که چیز جدیدی گفته است! با این تفاسیر در ابتدای راه گرفتن لینک خارجی طبیعی یا اصطلاح بی ارزش کلاه سفید تخیلی بیش نیست که مدرسین کتابی (مدرسی که دانشش از کتاب است) یا در حالت بدتر دروغگو در حوزه سئو شما را با آن سرگرم میکنند تا خودشان پیشرفت کنند!
ما در ب م م با اینکه خدمات و دوره آموزشی سئو ارائه میدهیم ولی اصل صداقت را زیر پا نمیگذاریم و نمیخواهیم شما را با موارد بی ارزش و یا حتی کم ارزش درگیر کنیم، ما در کنارتان هستیم.
نکته درگیری که در بک لینک سازی باید رعایت کنید این است که گوگل نه خیلی باهوش و علامه دهر است و نه یک کودن احمق! اما این یعنی چی؟
اول از همه اینکه انقدر در مورد هوش گوگل میگن به خصوص در زبان فارسی و به خصوص در اکثر کلمههای کلیدی آسان و متوسط گوگل آنقدرها هم با هوش نیست کافی است الگوریتم های گوگل را بشناسیم و بدانیم که مثلا اگر سایتی محتوای به دردنخوری دارد و سایت هم از نظر ساختاری و سئو تکنیکال به درد نخور است احتمالا یک سایت بزرگ مثل ورزش سه، زومیت و… بهشون لینک نمیدن و اگر هم بدن یک جای کار بو داره!
گوگل را هم کودن فرض نکنید، یعنی وقتی یک محتوا و مقاله ای دارید که مفت نمی ارزه و حالا میخواهید با زور بک لینک اعتبار بگیرید خب شما جای گوگل میبینید که این سایت که محتواش به درد نخوره، الگوریتم های منم که میگن کاربرها روی سایت نمیمونن، از طرفی این سایت اصلا تکنیکالش از جمله سرعت سایتش پکیده، همه سایت هایی هم که دارن بهش بک لینک میدن سایت های به درد نخورین و.. خب یک جای کار بو داره دیگه!
پیشنیازهای ساخت بک لینک
همانطور که گفتیم موتورهای جستجو و به خصوص گوگل کودن نیست! پس باید قبل از اینکه اصلا به سئو خارجی و به خصوص ساخت بک لینک فکر کنیم، موارد زیر را رعایت کنیم:
1- سایتمون سایت باشه: اگر سایت شما یک فاجعه باشه که کدهاش به هم ریخته باشه و در یک کلام حرفه ای و اصولی طراحی نشده باشه، لینک سازی وقت تلف کردن است، برای این حتما به شما توصیه میکنم یا سایتتون را بدین به یک متخصص و از خدمات طراحی سایت استفاده کنید یا یک دوره آموزشی طراحی سایت درست حسابی ببینید و یا حداقل مقاله ی طراحی سایت ب م م را بخوانید.
2- سایتتون امن باشه: خیلی بده که مثلا سایت شما در یک کلمه کلیدی صفحه اول باشه و در یک لحظه سایتتون هک بشه! این نه از دید کاربر قابل قبوله و نه از دید گوگل! برای این که بتونید سایت امنی داشته باشید یا از خدمات امنیت سایت استفاده کنید و همچنین به شما مقاله ی بهترین افزونه امنیتی وردپرس را پیشنهاد میدهیم.
3- سایت جون نکنه: آدم ها (و به خصوص حالا خودمونیم دیگه ماهایی که یکم جوونتریم) به نسبت قبل یکم بی حوصله تر شدن، پس اگر سایت شما کند باشد احتمالا نه کاربر، نه گوگل و نه حتی سایت های دیگه تمایلی به دیده شدن سایت شما ندارند. برای اینکه بدونید سایتتون از نظر سرعت در چه وضعیتی قرار داره میتونید از سایت های gtmetrix.com و یا خود گوگل از طریق بخش pagespeed.web.dev ببینید سایتتون در چه جایگاهی قرار داره.
برای بهبود سرعت سایت خود میتونید یا در دوره طراحی سایت ما شرکت کنید، یا از خدمات افزایش سرعت سایت استفاده کنید یا نهایتا مقاله های قالب آموزشی، بهترین هاست و افزونه افزایش سرعت وردپرس را مطالعه نمایید.
4- حرفی برای گفتن داشته باشید: یعنی به صورت کلی محتوای به درد بخوری داشته باشید که اصلا افرادی به سایت شما مراجعه کنند و گوگل بخواهد برای بک لینک، به شما رتبه بده. شما خودت را بگذار جای کاربر وقتی یک چیزی سرچ میکنه نمیخواهد مزخرف تحویل بگیره! برای اینکه بتونید محتوای خوبی تولید کنید ما به شما مقاله های آموزش تولید محتوا و آموزش تولید محتوای متنی را پیشنهاد میدهیم.
همچنین اگر قصد دارید کار تولید محتوای تخصصی را به یک تیم حرفه ای و این کاره بسپارید به شما توصیه میکنیم از خدمات تولید محتوا و طراحی صفحه محصول ب م م استفاده نمایید.
5- یکم برند باشید: انتظار نیست که از روز اول بخواهید یک برندی باشید در حد اپل و آمازون! اما حداقل میتونید یک اسم، یک شعار برند یا دیگه حداقل یک لوگوی درست و حسابی داشته باشید دیگه تا افراد و سایت ها اصلا دلشون بیاد به محتوای شما بک لینک بدن! مثلا سایتی که اسمش توالت سازان فلانی هست یا مثلا یک لوگو اثر گذار نداره خب چرا باید سایت های دیگه بهش لینک بدن و توصیه اش کنن؟ شما جای گوگل شک نمیکنی؟
شما میتونید همین الان برای برندسازی خودتون از خدمات طراحی لوگو، طراحی نام برند و طراحی شعار برند ب م م استفاده نمایید یا حداقل مقاله ی دامنه چیست را مطالعه کنید.
6- بخواهید که دیده بشید: خیلی واضحه که سایت هایی که روی دیجیتال مارکتینگ، تبلیغات آنلاین و حضور در شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام، یوتوب و… فعال هستند، منطقیتر است که افراد و سایت های دیگه بهشون بک لینک بدن و گوگل هم میگه خب این کسب و کار واقعیه پس اگر کسی بهش لینک بده احتمالا طبیعیه!فعالیت در شبکه های اجتماعی به عنوان سوشال سیگنال (social signal) هم شناخته میشود.
پس برای طبیعی سازی و البته گرفتن نتیجه بهتر حتما مقاله های دیجیتال مارکتینگ و تولید محتوا اینستاگرام را مطالعه نمایید.
اصطلاحات مربوط به بک لینک
در زیر به معرفی تمام اصطلاحات مربوط به ساخت بک لینک و لینک سازی خارجی میپردازیم تا در قدم های بعدی سوءتفهمی پیش نیاید:
بک لینک فالو (Dofollow backlink)، نو فالو (Nofollow Backlink) و اسپانسری (sponsored)
خیلی راحت است بک لینک فالو یا Dofollow backlink در حقیقت به گوگل میگوید ببین این سایت هست، کارش را هم من تایید میکنم، با من! اما بک لینک نوفالو یا Nofollow Backlink اینطوریه که سایتی که به سایت شما لینک داده به گوگل میگه ببین یک سایتی هست، من بهش لینک دادم ولی اعتبارش برای خودم مشخص نیست فقط این مطلبی که ازش گذاشتم مطلب درستی بوده!
دقت کنید بر عکس مزخرفی که بعضی از متخصص نماها میگن لینک نوفالو میگه این مطلب درست و قابل ارجاع است ولی در مورد کل سایت من مطمئن نیستم. پس ما علاوه بر اینکه باید لینک فالو بسازیم باید لینک نوفالو هم بسازیم.
در نهایت اسپانسری (sponsored) یعنی اینکه این فقط یک تبلیغ است نه چیزی کمتر و نه چیزی بیشتر، در این حالت هم سایتی که به ما لینک میدهد نه اعتباری به ما منتقل میکند و نه محتوای سایت ما را تایید میکند ولی باز هم به گوگل یک سیگنال میدهد که این سایت زنده است و این یک کسب و کار است نه یک سایت اسپم!
بک لینک کلاه سفید، کلاه سیاه و کلاه خاکستری
داستان کلاه ها از علم هک و امنیت میاد و به ترتیب منظور از کلاه سفید یعنی خود سایت ها بیان به ما خود جوش لینک بدن، کلاه سیاه یعنی خودمون بریم توی سایت های دیگه به خودمون بک لینک بدیم (که از نظر گوگل کار غلطیه) و کلاه خاکستری یعنی کلاه سیاه انجام میدیم ولی جوری که گوگل فکر کنه سفید یا همون خود سایت ها بهمون لینک دادن.
DA، PA و spam score
این سه عبارت که توسط سایت و ابزار moz.com ابداع شده به ترتیب یعنی:
- PA: پیج آتوریتی یا قدرت صفحه و منظور میزان قدرت یک صفحه از سایت نسبت به قدرت صفحات سایت های دیگر در کلمه کلیدی اصلی تشخیص داده شده توسط moz است.
- DA: دامین آتوریتی یا قدرت دامنه و منظور میزان قدرت یک دامنه (کل سایت) نسبت به دامنه های دیگر در کلمه کلیدی اصلی تشخیص داده شده توسط moz است.
- spam score: میزان اسپم بودن یک سایت یا یک صفحه از سایت به نسبت دیگر سایت ها است.
این سه عبارت نه توسط گوگل ارائه شده و نه حتی در بعضی زمینه ها معتبر است. فقط این سه مورد را برای خرید رپورتاژ آگهی، بک لینک سازی، ساخت PBN و حذف بک لینک هایی که رقبای حروم خورتان که سئوی منفی برای شما زده اند، کاربرد دارد.
انواع بک لینک
به صورت کلی ما انواع مختلفی از بک لینک داریم که بسته به شرایط سایت، جایگاه کلمه کلیدی، میزان اعتبار سایت و موارد دیگر میتوانیم از آنها برای بهبود رتبه صفحات سایت در نتایج موتور جستجو گوگل بهرهمند شویم.
پس در ادامه به بررسی هر کدام از انواع بک لینک میپردازیم:
1. بک لینک طبیعی
منظور از بک لینک طبیعی این است که سایت های دیگر خودشان بدون هیچ کاری از طرف ما و به صورت کاملا طبیعی به ما لینک بدهند. اما سوال این است که چه موقع سایت های دیگر به ما اعتماد میکنند و به ما لینک میدهند؟
جواب این است که اگر یکی از شرایط زیر اتفاق بیافتد افراد و سایت های دیگر به شما بک لینک طبیعی میدهند:
- شما یک برند باشید: اگر سایت شما مثل دیجی کالا، یا محصول شما مثل آیفون یا پرسونال برندینگ شما مثل بیل گیتس احتمالا افراد زیادی به سایت شما بدون هیچ هزینه یا خواهشی بک لینک طبیعی میدهند.
- شما مرجع یک چیز باشید: به عنوان مثال اگر در سایت شما جامعترین آموزش روش تدریس وجود داشته باشد که حتی در کتاب ها یا مقالات دانشگاهی پیدا نشود، سایتها و ئوکاران دیگر به صورت کاملا طبیعی به شما بک لینک میدهند.
- لینک یک گوگل باشید: زمانی که شما بر روی یک کلمه کلیدی به لینک یک گوگل میرسید، افراد زیادی به سایت شما بک لینک طبیعی میدهند زیرا با خود میگویند حما این سایت مرجع اصلی است دیگر!
- مدرس باشید: زمانی که شما یک مدرس هستید و به خصوص اهل نوشتن کتاب هستید، دانشجویان یا هواداران شما ممکن است به دلیل دوست داشتن شما از سایت خود به شما بک لینک بدهند.
به هر حال اگر به دنبال نتیجه گیری سریع هستید نمیتانید منتظر بمانید که سایت هایی به شما بک لینک بدهند. اگر بهبود رتبه میخواهید باید خودتان آستینها را بالا زده و با صرف هزینه و البته مدیریت زمان شروع به ساختن کنید!
این مطلب به مرور برای بهبود سئو تکمیل میشود ولی شما میتوانید سوال یا چالش های خودتون را با ما در میان بگذارید: