استراتژی سئو چیست؟ مراحل تدوین استراتژی سئو چیست؟ آیا برای سایتهای مختلف فروشگاهی، آموزشی، خدماتی، پزشکی، شرکتی و… یک نوع استراتژی سئو داریم یا بسته به موضوع سایت متفاوت است؟
در این آموزش میخواهیم به یکی از مهمترین بحشهای آموزش دیجیتال مارکتینگ و البته آموزش تولید محتوا، یعنی آموزش تدوین استراتژی سئو بپردازیم. دقت نمایید که این کار و یادگیری صحیح این موضوع حتی باید قبل از طراحی سایت باشد، چرا که اگر قرار است مشتری از طریق سرچ گوگل جذب کنیم و افزایش درآمد آنلاین را تجربه کنیم هیچ، تاکید میکنم هیچ مبحثی مهمتر از تدوین استراتژی سئو نیست!
دقت نمایید که تدوین استراتژی سئو را شاید بتوان جزئی از سئو داخلی و حتی سئو فنی دانست، اما انقدر این مبحث مهم است که ما به صورت کامل آن را به صورت یک آموزش جدا در نظر گرفتیم و میخواهیم در این آموزش، نکاتی را به شما بگوییم که احتمالا نه تنها دی شما نسبت به بهینهسازی موتور جستجو (SEO) را تغییر میدهد بلکه دیدگاه شما نسبت به آموزش فروش و حتی شاید آموزش تبلیغات را از ااین رو به آن رو کند!
اگر فروشگاه اینترنتی دارید و به فکر افزایش درآمد هستید، دقت نمایید که آموزش سئو محلی میتواند در کنار یادگیری و آموزش استراتژی سئو شما را یک گام به موفقیت در این فضای پر رقابت و خشن، نزدیکتر کند و شاید به کل نظر شما را در مورد بهینهسازی موتور جستجو تغییر دهد!
استراتژی سئو چیست؟
نمیتوان از کلمه strategy صحبت کرد اما در مورد تاریخچه و هدف آن صحبت نکرد. الان که دارم این مبحث را تایپ میکنم به صورت مداوم کتاب هنر جنگ سان تزو، کتاب استراتژی رقابتی مایکل پورتر (+) و کتابهایی از این دست به ذهنم میرسد. خیلی دوست داشتم که تک تک موارد را با شما به اشتراک بگذارم، اما چه میتوان کرد که الان بحث ما، بحث استراتژی سئو است نه چیز دیگر!
احتمالا همه ما که کمی به دنیای بازاریابی، کارآفرینی و استارت آپ آشنا هستیم، حداقل یک بار اسم مایکل پورتر را شنیده یا کتابهای فوقالعاده او را خواندهایم. بد نیست که یک بار تعریف استراتژی سئو را با توجه به تعریف مایکل پورتور تطبیق دهیم و ببینیم که واقعا چه انتظاری باید از تدوین آن داشته باشیم (+):
انجام فعالیتهای متفاوت از رقبا یا انجام فعالیتهای مشابه به روش های مختلف.
بیایید با یک مثال سادهتر کمی تعریف پورتر را بشکافیم و ببینیم که دقیقا منظور او چیست:
فرض کنید رستورانی میخواهد در یک مرکز تفریحی که رقابت زیاد است، مشتریان بیشتری جذب کند، حال یا این رستوران میباید کارهای جدیدی بکند، مثلا کف رستوران را آکفاریوم کند، یا دیوارها را مثلا بنفش کد یا همان کارهای رقبا یعنی ارائه غذا را به شیوه متفاوت ارائه دهد، مثلا به جای ظرفهای معمولی از ظرفهای عجیب استفاده کند یا قیمت خیلی متفاوتی (چه گران و چه ارزان) بر روی محصولات قرار دهد.
همین الان مقاله بهترین شغل و آموزش افزایش اعتماد به نفس و البته هوش هیجانی را مشاهده نمایید تا بتوانید با خیال راحت و بدون افتادن در دام هیجانات و با خودباوری به تدوین استراتژی سئو بپردازید!
استراتژی سئو از نگاه بمم
شاید انقدر پورتر فرد بزرگی باشد که نتوان روی تعریف او (که البته این تعریف برمیگردد به اواخر قرن پیش میلادی) چیزی اضافه کرد، اما شاید بتوان گفت که پورتر زیاد از حد بر رقبا تاکید کرده است!
از نظر ما در بمم استراتژی سئو به صورت زیر تعریف میشود:
استراتژی سئو یعنی برنامه ریزی برای کسب نتبجه و رسیدن پایدار به یک هدف مشخص با صرف هزینه زمانی و تومانی کمتر.
خب همانطور که احتمالا میدانید ما یک تعریفی را ارائه میدهیم و سپس برای روشن سازی و از بین بردن ابهامات و سوتفاهمها در مورد تک تک اجزای تعریف صحبت میکنیم:
- برنامه ریزی
- کسب نتیجه پایدار
- هدف مشخص
- هزینه زمانی و تومانی کمتر
در ادامه هر کدام از این 4 بخش را به صورت کامل مورد بررسی قرار میدهیم:
1. برنامهریزی
استراتژی سئو در حقیقت از جنس برنامهریزی است و این یعنی چه زمانی، چه کاری را انجم دهیم تا بهترین بازخورد را بگیریم. شما میتوانید برای گرفتن بهترین نتیجه، آموزش برنامه ریزی را مطالعه نمایید.
2. رسیدن پایدار
خیلی از اوقات ما افراد بیسواد و تازه به دوران رسیدهای را در دنیای وب و دیجیتال میبینیم که خیلی پر مدعا میگویند، نگاه کنید من در فلان زمینه رتبه یک گوگل هستم، حالا چشمتان را ببندید و بیایید از من دوره بخرید! اما به قول معروف:
جوجهها را آخر پاییز میشمارند!
البته باید دقت کنید که این به استراتژی سئو، بیزینس پلن و مارکتینگ پلن کسب و کار ما هم بر میگردد. ممکن است فردی بخواهد سایتش دقیقا در یک دوره خاص بر روی یک کلمه کلیدی بالا بیاید و بعد از مدتی کلا سایت را دور بیاندازد. مثلا سایتی برای هدیه روز مادر یا ولنتاین بالا بیاورد و تا زمان آن گذشت کلا آن را کنار بگذارد.
در اینجا با سئو کلاه سیاه، بک لینک انبوه و سایر روشهای دیگر برای مدتی سایت را بالا نگه میدارد و بعد از مدتی کلا سایت را دور میاندازد.
اما برای اکثر ما این روش جواب نیست و لازم است که ما اگر رتبهای کسب میکنیم، آن را تا آخر حفظ کنیم یا حداقل زیاد جا به جا نشویم!
پیشنهاد میکنیم دو مقاله کوکی چیست و کوتاه کننده لینک را همین الان مطالعه نمایید.
3. هدف مشخص
شاید هیچ چیز در تدوین استراتژی سئو مهمتر از تعیین یک هدف درست و اصولی نباشد. اینجا نمیخواهیم داستان هدف گذاری را با شما در میان بگذاریم چرا که خود هدف گذاری (چه روش SMART و چه روش اختصاصی ما) خود یک مبحث گسترده است که سر فرصت به آن در بخش توسعه فردی سایت به آن میپردازیم.
منظور از هدف درست یعنی حداقل سه مورد زیر را مد نظر قرار دهد:
واقع بینانه باشد: یعنی مثلا کسی که میخواهد تازه یک سایت را بالا بیاورد و هزینه تومانی زیادی هم نمیتواند بدهد، بر روی کلماتی مثل تور، کارآفرینی، خرید گوشی، طراحی سایت و… هدف گذاری نکند.
لندینگ درست: مثلا کسی که سرچ میکند پاورپوینت یا پرسونال برندینگ، احتمالا به دنبال خرید آموزش پاورپوینت یا آموزش پرسونال برندینگ دو میلیونی نیست، یا کسی که سرچ میکند مثلا مد امسال لباس زنانه احتمال به دنبال یک مقاله 2 هزار کلمهای نیست و بیشتر به دنبال مشاهده عکس با متن کم است!
پس برای هر کلمه کلیدی یا هدف باید یک لندینگ مناسب با محتوای مناسب بنویسیم.
برای درآمدزایی از آن برنامه ریخته باشد: به هر حال هیچ گربهای به خاطر رضای خدا موش نمیگیرد!
ما هم باید مشخص کنیم که آیا میخواهیم با آموزش فروش، محصولات خود را به صورت مستقیم و آنلاین در فروشگاه اینترنتی خود بفروشیم؟ آیا میخواهیم با یادگیری و آموزش ایمیل مارکتینگ با ایمیل بفروشیم یا میخواهیم با استفاده از افزونه فرم ساز داخل وردپرس و گرفتن شماره موبایل با استفاده از آموزش فروش تلفنی بعدا با گرفتن تماس آنها را مجاب به خرید کنیم.
هیچ چیز در کسب و کار و البته استراتژی سئو مهمتر از پول نیست، این را به خاطر بسپارید و هر کس خلاف این را گفت فقط لبخند تحویلش دهید!
4. هزینه زمانی و تومانی کمتر
باز هم در بخش استراتژی سئو ما باید کاری کنیم تا یا هزینه زمانی، یا هزینه تومانی و یا حتی هر دو این موارد برای رسیدن به یک نتیجه مطلوب و البته پایدار کمتر شود.
دقت کنید که در دنیای کسب و کار معمولا و در اکثر مواقع زمان به پول قابل تبدیل است و بالعکس برای مین به شما توصیه میکن در کنار این آموزش استراتژی سئو، آموزش مدیریت زمان را هم مشاهده نمایید تا با سرعت بیشتری به موفقیت بیشتری برسید!
خیلی از اوقات مدرسینی را میبینیم که میگویند ببین در فلان کلمه سخت رقیبی مثل دیجیکالا را گرفتم و آن را شکست دادم، پس کار من عالی است بیایید برای دادن پولهایتان به من رقابت کنید!
نه این که دیجیکالا از منظر سئویی خیلی دست نیافتنی و بی نقص باشد و بخواهیم از آن یک بت بسازیم، منظور این است که باید چنین فردی روشن کند که با چه هزینهای به این نتیجه رسیده؟ آیا بازگشت سرمایه قابل قبولی دارد؟ مشتریها این کالا را از طریق سرچ میخرند یا؟
مثلا این سناریو فرضی را در نظر بگیرید:
- هویج پلاستیکی یک کلمهای است که سایت آمازون بر روی آن رتبه یک نتایج است.
- هویج پلاستیک به دلیل قیمت 100 میلیون تومانی و فروش 1000 واحدی سالانه در رتبه یک سود 20 میلیاردی سالانه دارد.
- سئوکاری سایتی که مردم نمیشناسد را با هزینه مثلا 15 میلیاردی و زدن PBN اختصاصی، رپورتاژ در تمام سایتها، خدمات تولید محتوا حرفهای و…در 6 ماه میرساند رتبه یک گوگل!
خب به نظر استراتژی سئو خیلی خوب است، نه؟
شاید خوب باشد، شاید نه!
مثلا:
- شما 15 میلیارد (تمام بودجه) خرج کردید و آمازون بیشتر خرج کرد، آنوقت چه؟
- اگر رقیب سومی با بودجه بیشتری آمد چه برنامهای دارید؟
- اگر مشتریها به دلیل برند بودن آمازون و سایر رقبا از شما نخریدند با توجه به اینکه شما برند نیستید و ناشناسید چه؟
- اگر آمازون یک فروش ویژه و کمپین تبلیغاتی ایمیلی رفت و با تخفیف کل بازار را از طریق سوشال گرفت چه؟
اینها همه موارد خیلی فرضی و اغراق شدهای هستند که نه با قصد ترساندن شما از استراتژی سئو بلکه با هدف درک واقعیتهای دنیای دیجیتال بیان شد.
در حقیقت بدون تخصص و تجربه کافی نمیتوان وارد دنیای پر خطر و پر ریسک استراتژی سئو شد و زمان و ول خود یا کارفرما را نابود کرد و یا با صرف هزینه بسیار بالا و بیشتر از سود واقعی ادعای تخصص زیاد کرد!
به علاوه باید این را در نظر بگیریم که نوشتن استراتژی سئو، فقط نوشتن برنامه تولید محتوا، لینک سازی، آپدت محتوایی، تحقیق و انتخاب کلمه کلیدی و تقسیم بودجه تومانی و زمانی نیست بلکه باید مشخص کنیم رقبا چه کار میکنند؟ روش فروش آنها چیست؟ آیا بهتر نیست مثلا از تبلیغات کلیکی گوگل استفاده کنیم و موارد بسیار پیشرفتهتر.
در روزهای بعدی سعی میکنیم کمی در مورد استراتژی سئو بیشتر صحبت کنیم و با هم نکاتی را در میان بگذاریم که احتمالا نه جایی میبینید و نه شاید حتی سئوکارهای به ضاحر پر مدعا از آنها سر در بیاورند.